کشیدن دندان Dental Extraction یکی از روش های درمانی است که در صورت نبودن روش و راه حل دیگری این درمان در نهایت به بیمار پیشنهاد می شود. در این مطلب با هم به علت ها و مراحل کشیدن دندان می پردازیم. در ادامه می خواهیم با کشیدن دندان با بیمه دندانپزشکی سلامت کارت آشنا شویم.
کشیدن دندان آخرین گزینه درمانی برای درمان دندان می باشد. زمانی که دندان قابل ترمیم و عصب کشی نباشد کشیدن دندان به عنوان یک درمان موثر انجام می شود. ممکن است دندان دچار پوسیدگی یا شکستگی شدید باشد در این صورت نیز تنها راه درمان کشیدن دندان می باشد. در ادامه مقاله به کشیدن دندان، روش های کشیدن دندان ،کشیدن دندان بدون درد و … می پردازیم.
کشیدن دندان تنها در شرایطی باید بکشیم که آسیب وارد شده به دندان به قدری زیاد و گسترده باشد که هیچ راهی برای نجات آن وجود نداشته باشد. در صورتی که دندان قابل درمان و بازسازی به روش پر کردن دندان یا ترمیم ریشه است، به هیچ وجه نباید دندان کشیده شود.
شما با استفاده از کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت، می توانید از خدمات بیمه ای دندانپزشکی و تخفیف تا سقف 50 درصد استفاده نمایید.
چرا باید دندان را بکشیم؟
شرایطی که منتهی به کشیدن دندان می شود به شرح زیر است.
-
پوسیدگی و عفونت دندان
اگر میزان پوسیدگی و عفونت دندان به گونهای باشد که نگهداری را درمان آن و سایر روش های ترمیمی ممکن نباشد یا دندانی که ریان درمانهایی مانند عصب کشی انجام شده باشد ولی دوباره دچار پوسیدگی شود و شرایط درمان ریشه مجدد را دارا نباشد در فرضیه با نظر دندانپزشک و بیمار کشیدن دندان پیشنهاد می شود.
-
نامرتب بودن دندانها و درمان ارتودنسی
در صورت نامرتب و شلوغ بودن دندان ها یا کمبود جا در فک و اضافه بودن یک یا چند دندان درد به آن ممکن است حذف یکی از آن دندان ها راه حل خوبی برای رفع این مشکلات باشد همچنین در بیشتر مواقع قبل از انجام درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان می شود.
-
آسیب یا جراحت دندان
زمانی که بر اثر یک حادثه اتفاق دندان شکسته باشد شکستگی آن تا زیر لثه امتداد پیدا کرده باشد و یا در صورتی که ریشه یا باقیمانده دندان در زیر استخوان باشد و افزایش طول تاج ممکن نباشد، یا به دلیل آسیب دیدن امکان ترمیم آن وجود نداشته باشد در این حالت نیز دندان باید کشیده شود.
-
بیماریهای لثه
بیماری های پریودنتال ، که به عنوان بیماری لثه نیز شناخته می شود، باعث التهاب بافت های اطراف لثه و می شود. در مراحل اولیه لثه متورم و قرمز می شود و ممکن است خونریزی کند. با وجود این بیماری ها توصیه می شود که دندان کشیده شود. زیرا این بیماری ها با آسیب رسیدن به بافت و استخوان زیر لثه ها می گردد. همچنین منجر به لقی شدید دندانها میشود.
-
دندان شیری که به موقع نیفتاده
در صورتی که دندان های شیری کودک در زمانی که مقرر شده است نیفتد امکان دارد، برای اینکه فضای لازم برای رشد دندانهای دائمی ایجاد شود دندانپزشک کشیدن دندان های شیری را توصیه کند.
-
کشیدن دندان های نهفته ونیمه نهفته
ممکن است بعد از دوران رشد هنوز دندان هایی باشند که از لثه بیرون نیامده اند یا فقط قسمت کمی از آنها بیرون زده باشد در این صورت با دندان های نهفته و نیمه نهفته مواجه هستیم. عموما چنین دندان هایی عموما کارایی ندارند و در اکثر موارد مشکل ساز هم هستند، بهتر است به روش جراحی این دندان ها کشیده شوند. بیشتر دندان های عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته هستند. به طور طبیعی انسان 32 دندان در دهان خود دارد که باید تا 18 سالگی به طور کامل رشد کرده و از لثه خارج شده باشند.
دندانپزشکان پیشنهاد می کنند افراد بالای 18 سال از فک خود رادیوگرافی انجام دهند تا در صورت وجود دندان نهفته آن را عمل نمایند . به طور معمول 17 درصد از بیماران بالای 10 سال یک دندان عقل نهفته دارند که 40 درصد آن ها مربوط به دندان مولر سوم بوده است. سه دندان آخر که در طرفین فک های بالا و پایین قرار دارند، دندان های آسیاب بزرگ، آسیای بزرگ و مولر نامیده می شوند.
کشیدن دندان شکسته
به دلایل زیادی ممکن است دندان ها شکسته شوند. دندان های شکسته نیاز به ترمیم و یا در صورت عدم درمان نیاز به کشیدن دارند. شکستن دندان ها ممکن است در اثر سرد و گرم شدن ناگهانی آنها به وجود بیاید. ممکن است پوکی استخوان سبب ترک خوردن و شکستن بیش از حد دندان ها شود. قبل از کشیدن دندان شکسته باید علت را جویا شد. اگر دندان شکسته عفونت نداشته باشد پیشنهاد می شود که با روش های درمانی دیگر دندان خود را حفظ و ترمیم کنید.
خارج کردن ریشه از لثه
خارج کردن و کشیدن دندان به روش جراحی راهی پیچیده است. اگر دندان در لثه شکسته شده باشد و یا از لثه خارج نشده باشد و رشد نکرده باشد از این روش استفاده می شود. برای انجام این عمل یک برش کوچک روی لثه داده می شود و تا ریشه نمایان شود. در بعضی مواقع لازم است مقداری از استخوان اطراف دندان را بردارند تا بتوانند ریشه دندان را خارج کنند.
عوارض احتمالی کشیدن دندان
1- خونریزی بعد از کشیدن دندان
تا دو ساعت پس از کشیدن دندان باید مراقب پانسمان باشید و گاز استریل را روی دندان نگه دارید، تا خونریزی زیاد نشود. افرادی که دارو های رقیق کننده خون و مسکن های غیر استروئیدی استفاده میکنند میتوانند دچار خونریزی در محل حفره دندان شوند.
2- به وجود آمدن عفونت پس از کشیدن دندان
عفونت بعد از کشیدن دندان بسیار شایع می باشد زیرا دهان پر از باکتری است. در اینجا دندانپزشک در مورد تجویز آنتی بیوتیک تصمیم می گیرد. از جمله علائم عفونت دندان می توان به درد و تورم ،داشتن تب بعد از کشیدن دندان و خروج ترشحات چرکی از لثه اشاره کرد.
3- خشک شدن حفره
این عارضه یکی از دردناک ترین و خطرناک ترین اتفاقاتی می باشد میتواند بعد از کشیدن دندان رخ دهد. معمولا در زمان خشک شدن حفره طعم بدی را در دهان حس می شود.
خشک شدن حفره بعد از کشیدن دندان های پایین شایع تر از دندان های جلو بالا می باشد.
4-شکستن استخوان در زمان کشیدن دندان
این حادثه معمولا در فک پایین رخ میدهد و وضعیت استخوان در عکس رادیوگرافی مشخص می شود. دندانپزشک تشخیص میدهد که برای کشیدن دندان چقدر فشار لازم است و در صورت اشتباه و فشار زیاد استخوان آسیب میبیند.
5.بی حس شدن لب و چانه
اگر قصد دارید دندان های عقل پایین را بکشید حتما در انتخاب دندانپزشک متخصص دقت کنید. زیرا فاصله ی دندان های عقل فک پایین از عصب آلوئولار تحتانی بسیار کم است . در صورت آسیب این عصب لب و چانه به مدت چند ماه بی حس می شوند.
ترس کشیدن دندان و کشیدن دندان بدون درد
اگر از رفتن به مطب دندانپزشکی می ترسد و مراجعه به دندانپزشکی سبب بروز احساس ناخوشایند در شما می شود نگران نباشد شما تنها نیستید. بعضی از افراد هنگام مراجعه به مطب دندانپزشکی می ترسند یا دچار اضطراب شدید می شوند.
با این حال، به لطف پیشرفت علم، ترس و اضطرابی که ممکن است با مراجعه به دندانپزشک در یک فرد ایجاد شود را می توان با روش هایی تسکین داد. برای داشتن یک تجربه بدون درد و ترس از دندانپزشکی، پزشکان راه حل هایی را ارائه داده اند که در موارد ذیل با آن آشنا می شویم.
- بی حسی موضعی
مقدار مناسبی از اکسید نیتروژن به بیمار داده می شود تا مراجعه کننده مضطرب را در هوشیاری و آرامش نگه دارد.
- استفاده از داروها یا قرص های خوراکی
برخی از بیماران ممکن است مجبور شوند داروهای خوراکی را که توسط دندانپزشکان تجویز می شود را مصرف کنند تا در حالت آرامش عمیق تری قرار گیرند.
- آرامبخشی
آرامبخش معمولاً هنگام انجام اقدامات دندانپزشکی سنگین تر استفاده میشود و آرامبخش به طور موقت قدرت حافظه شما را از بین می برد. این نوع آرامبخش برای بیمارانی که سطح شدیدی از اضطراب را تجربه می کنند استفاده می شود.
- بیهوشی عمومی
این قویترین نوع آرامبخشی است که بیمار را کاملاً بیهوش میکند. بیهوشی عمومی برای جراحی گسترده دهان در نظر گرفته می شود. برای بیهوشی عمومی باید در بیمارستان بستری شوید بیهوشی عمومی توسط متخصص بیهوشی انجام می شود.
مراحل کشیدن دندان
1- بررسی رادیو گرافی و عکس دندان بیمار توسط پزشک متخصص
2- تزریق بی حسی موضعی در ناحیه استخوان فک و بافت لثه محلی که دندان در آنجا وجود دارد، توسط دندانپزشک
3- در این مرحله بی حسی تست می شود و در صورت نیاز دوباره تزریق می شود.
4-بعد از بی حسی برای دسترسی بهتر به دندان در لثه یا وسیله ایی به نام بیستوری برشی ایجاد میگردد.
5-دندان پزشک در اینجا با استفاده از وسیله ایی به نام الواتور لثه را از اطراف دندان جدا می نماید. با انجام این کارها می توان به راحتی ریشه دندان را لق نمود.
6- در این مرحله با فرز دندان را یا به صورت کامل و یا تکه تکه از دهان خارج میکنند.
7- تمامی ذرات باقی مانده دندان برداشته و محل جراحی تمیز میگردد.
8- در اینجا محل برش در لثه بخیه می شود تا زودتر بهبود یابد.
9- در آخر پانسمان روی محل زخم قرار می گیرد تا خونریزی قطع گردد.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان
- 24 ساعت استراحت و عدم انجام فعالیت های سنگین
- شستشوی مداوم دهان با آب و نمک یا سرم شستشو
- مصرف نکردن مواد سرد
- استفاده از گاز استریل و تعویض آن
- بالا نگه داشتن سر در هنگام خوابیدن روی بالش
- استفاده از کمپرس سرد
- مصرف منظم داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک
- عدم مصرف الکل تا 24 ساعت
- استفاده نکردن از نی به هنگام نوشیدن
- سیگار نکشیدن
- عدم تف کردن آب دهان یا خون
کشیدن دندان با لیزر
استفاده از لیزر در کشیدن دندان جزو فناوری های جدید دندانپزشکی است که نسبت به روش جراحی درد، خونریزی و عوارض کمتری دارد. در این روش ابتدا دندانپزشک از لیزر برای جدا کردن و تفکیک بافت های اطراف دندان استفاده می کند. در کشیدن دندان با لیزر دندان شل و بق می شود و از حفره دندانی با استفاده از ابزار دستی خارج می شود.
بعد از خروج دندان محل خونریزی با استفاده از لیزر سوزانده می شود تا هر گونه باکتری باقی مانده در دهان از بین برود.
جراحی دندان به چه صورت است؟
در زمانی که دندان به طور کامل رشد کرده باشد، میتوان آن را به راحتی از دهان خارج کرد. ولی در صورتی که دندان نهفته یا نیمه نهفته باشد خارج کردن آن بسیار دشوار می باشد و باید جراحی شود.
کشیدن دندان جلو چگونه است؟
ریشه دندان های جلویی بالایی، معمولا مخروطی شکل هستند. به دلیل مخروطی شکل بودن ریشه دندان مقاومت زیادی در برابر بیرون کشیدن ندارند. نکته مهم این است که پس از کشیدن دندان های جلو باید به فکر جایگزینی برای آن باشید. روشهای مرسوم برای پر کردن جای خالی دندان جلو عبارتند از بریج دندان، دندان مصنوعی، ایمپلنت دندان و…
مواردی که دندان به جراحی نیاز دارد.
1- در صورتی که دندان نهفته و یا نیمه نهفته باشد، یعنی به طور کامل از لثه بیرون نزده باشد
2- دندانی که برای بیرون کشیدنش به دلیلی بزرگ بودن باید آن را تکه تکه خارج کرد و نمی توان به طور کامل آن را خارج نمود.
3-دندانی که از زیر خط لثه شکسته باشد.
4- در صورتی که پوسیدگی و عفونت دندان زیاد باشد.
نقش متخصص در جراحی دندان
در زمانی که شرایط حساس و خاصی وجود دارد و به جراحی های پیچیده یا جراحی دندان های انتهایی و دندان هایی که پوسیدگی بسیار زیادی دارند نیاز پیدا می شود. انتخاب یک دندانپزشک متخصص و ماهر در جراحی دندان بسیار مهم می باشد. این جراحی ها بهتر است که توسط متخصص جراح فک و صورت انجام گردد. زیرا این افراد علاوه بر گذراندن دندانپزشکی عمومی سال های زیادی به صورت تخصصی درباره جراحی فک آناتومی فک و دندان ها مطالعه کردند و با شرایط ویژه حفره های دهان آشنایی بالایی دارند.
در نهایت با توجه به انجام نکات بالا دیگر در زمان جراحی به بافتهای دهان آسیبی نمی رسد. همچنین عوارض جانبی آن کاهش می یابد زیرا یک پزشک متخصص با استفاده از تکنیک درست وقوع این عوارض را کاهش میدهد. لازم به ذکر است این جراحی اگر توسط یک دندانپزشک ماهر یا جراح فک و صورت انجام شود، در یک جراحی سرپایی خلاصه می گردد. از سوی دیگر جراحی و کشیدن دندان با بی حسی موضعی انجام می گردد و نباید دیگر ترس از کشیدن دندان را نداشته باشید زیرا به خاطر بی حسی بیمار درد و ناراحتی را حس نمی کند.
هزینه جراحی دندان
یکی از مهم ترین فاکتور های موجود در رابطه با قیمت این درمان بررسی شرایط درمان و نوع و شدت مشکل دندان می باشد که مشخص میکند آیا نیاز به کشیدن دندان است یا جراحی آن. از سوی دیگر در این درمان مهارت و تجربه ی دندان پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا یک دندانپزشک متخصص به دلیل این که مهارت بالایی دارد و برای درمان های پیچیده یا جراحی های سخت تکنیک های زیادی را در نظر میگیرد. هزینه ی بیشتری را نسبت به یک پزشک عمومی دریافت میکند. از سوی دیگر طبعا برای جراحی دندان نهفته یا درمان دندان هایی با شرایط خاص نسبت به کشیدن دندان هزینه ی بیشتری را متحمل می شوید. کشیدن دندان نیز نسبت به پزشک و کلینیکی در آن درمان صورت میگیرد میتواند قیمت های متفاوتی را داشته باشد.
با توجه به اینکه هزینه های دندانپزشکی افزایش چشمگیری پیدا کرده است، خیلی از افراد توان پرداخت این هزینه ها را ندارند. و با توجه به این امربه جای پیگیری درمان دندان های خود درد زیادی را تحمل میکنند. برای حل این مشکل روش مناسبی را به شما پیشنهاد میکنیم.
کارت بیمه دندان پزشکی و زیبایی سلامت کارت
شرکت سلامت کارت با ارائه کارت تخفیف و بیمه دندانپزشکی سعی دارد انجام خدمات و درمان دندان را برای شما تسهیل کند. این کارت تخفیف و بیمه ی دندانپزشکی تا 50% هزینه ی خدمات دندان را کاهش می دهد. و استفاده از این تخفیف بدون هیچ سقفی می باشد و تمام خدمات دندانپزشکی را شامل می شود. به دلیل اهمیت مجرب و حرفه ایی بودن پزشکان، اصلا نگران نباشید زیرا شرکت سلامت کارت با مجهزترین مراکز درمانی و بهترین و متخصص ترین پزشکان همکاری میکند.
سلامت کارت به دلیل اهمیت دادن به سلامت جسمی شما با مراکز درمانی معتبر و پزشکان متخصص با تجربه همکاری می کند. شما می توانید با کارت بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده ی تعرفه پزشکان در سایت، از تخفیف های 50 درصدی در امور کشیدن دندان، عصب کشی، ترمیم ریشه و… بهرمند شوید.
سخن آخر
با توجه به مطالبی که در بالا ذکر شد دیگر می توانیم تشخیص دهیم که دندان نیاز به جراحی دارد یا با کشیدن مشکل آن رفع میگردد. برای خواندن مقالات آموزشی دیگر با شرکت سلامت کارت که ارائه دهنده کارت تخفیف بیمه ی دندانپزشکی می باشد همراه باشید.