مشاهده تمام مقالات

برفک زبان نوعی بیماری دهان و دندان است که در برخی موارد مشکلاتی را برای فرد به وجود می آورد. ریشه ی شکل گیری برفک دهانی عفونت باکتریایی می باشد. معمولا این عرضه در کودکان و نوزادان بیشتر نمایان می شود و باعث ایجاد برجستگی های سفید یا زرد رنگ در داخل گونه ها و زبان می شود.

برفک دهانی با نام پزشکی کاندیدیازیس دهانی یا کاندیدیازیس حفره حلقی نیز شناخته می شود و در حالت عادی خطرناک نیست. برفک یا کاندیدیازیس زمانی اتفاق می افتد که یک عفونت مخمری در داخل دهان ایجاد شود. عفونت مخمری به طور معمول خفیف است و به ندرت باعث ایجاد مشکلات جدی می شود. اما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، می تواند به سایر قسمت های بدن سرایت کند و سبب بروز عوارض جدی شود.
با تهیه ی کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت در طول یک سال بدون محدودیت از خدمات دندانپزشکی و زیبایی پوست و مو همراه با 50 درصد تخفیف بهره مند شوید.

مشاهده نمایید: بهترین کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی، زیبایی و آزمایشگاه

برفک دهان چیست؟

کاندیدیازیس دهان، بر اثر عفونت مخمری، باکتریایی و یا تراکم قارچ در دهان شکل می گیرد. در حالت عادی در دهان افراد به صورت طبیعی قارچ کاندیدیازیس وجود دارد. زمانی که مقدار این قارچ بیشتر از حد نرمال شود و رشد کند فرد دچار برفک دهانی می‌شود.
برفک دهانی یک بیماری برای تمام سنین کودک و بزرگسال است. فراگیری این بیماری در نوزادان، کودکان و افراد مسن بیشتر می باشد که دلیل آن ضعف سیستم دفاعی بدن است. معمولا این بیماری زمانی در افراد جوان و میانسال اتفاق می افتد که فرد دچار بیماری خاصی مانند ایدز یا HIV باشد.

علائم برفک دهانی

برای اینکه بفهمیم به این بیماری مبتلا هستیم می توانیم علائم برفک دهانی را مورد بررسی قرار دهیم. در بعضی از موارد در زمان شروع بیماری هیچ علائمی بروز نمی دهد حتی ممکن است این بیماری مدتی به صورت مخفی فعالیت کند ولی با گسترش میزان عفونت علائم زیر قابل مشاهده خواهد بود.

  • درد و سوزش زبان و دهان
  • مشاهده ی لکه های سفید و زرد روی سطح زبان، لثه، لب و لوزه
  • بروز خونریزی که با تراشیدن برجستگی ها و لکه های دهان ایجاد می شود.
  • احساس جسمی پنبه ای شکل در دهان
  • خشکی و ترک پوست در اطراف دهان
  • تغییر حس چشایی و احساس طعم بد غذا
  • احتمال از دست دادن حس چشایی
  • احساس فشار در گلو موقع بلع غذا
  • تحریک و حساس شدن پوست در زیر دندان های مصنوعی

مشاهده نمایید: کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی سلامت کارت

علت کاندیدیازیس دهان

عامل ایجاد برفک دهانی باکتری و قارچ ها می باشند. زمانی عفونت مخمری ایجاد می شود که با رشد بیش از اندازه و غیر معمول قارچ کاندیدیازیس روبرو باشیم.
وجود قارچ در دهان به خودی خود موردی نداشته و امری طبیعی و معمول است. باکتری های مشخصی میزان رشد و فعالیت قارچ ها را کنترل می کنند ولی زمانی که سیستم ایمنی به هر دلیلی دچار مشکل شود و تعادل در بدن به هم می خورد و قارچ ها دیگر قابل کنترل نخواهند بود و میزان فعالیت خود را افزایش می دهند.

یکی از دلایل ایجاد آفت در دهان استفاده از آنتی بیوتیک ها می باشد. آنتی بیوتیک ها و چرک خشک کن ها با کاهش میکروارگانیسم‌ های بدن، عاملی برای رشد بیشتر قارچ ها می شوند. بنابراین در بیشتر موارد بعد از کاهش یا قطع مصرف دارو، برفک‌ های دهانی نیز از بین می روند.

علت بعدی فرآیند درمان بیماری های سرطانی است. شیمی درمانی یا پرتو درمانی عاملی برای از بین بردن سلول های سالم هستند یا میزان فعالیت سلول های سالم را کاهش می دهند. بنابراین سیستم بدن دچار تغییر می شود و شرایط لازم برای رشد سایر عفونت ها فراهم می شود.

بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن از دیگر عوامل ایجاد برفک دهانی می باشد. از جمله این بیماری ها می توان به سرطان خون و اچ آی وی HIV اشاره کرد. به همین دلیل کاندیدیازیس دهانی در برخی موارد به عنوان نشانه و علامت ابتلا به ویروس HIV در نظر گرفته می شود.

افراد دیابتی نیز مستعد ابتلا به برفک دهانی هستند زیرا سیستم دفاعی بدن افراد دیابتی به بیماری قند بسیار ضعیف شده و میزان قند خون در بدن آن ها بسیار بالاست، چنین شرایطی موجب ایجاد عفونت و رشد قارچ ها می شود.

مشاهده نمایید: نحوه خرید کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی

درمان برفک دهان
درمان برفک دهان

تشخیص کاندیدیازیس دهان

اولین و مشخص ترین شیوه تشخیص برفک دهانی بررسی علائم توسط فرد یا پزشک می باشد. معمولا پزشک با مشاهده و معاینه ی وضعیت دهان، کاندیدیازیس دهانی را به آسانی تشخیص می دهد. در بعضی موارد برای تشخیص دقیق و بررسی شدت بیماری، نیاز به نمونه برداری می باشد. در این نمونه گیری پزشک برای انجام بیوپسی از برجستگی دهان با تراشیدن نمونه مورد نظر را بر می دارد تا در آزمایشگاه وجود قارچ کاندیدیازیس را تایید کند. احتمال ابتلای مری به برفک دهانی وجود دارد، در این صورت پزشک برای دریافت اطلاعات بیشتر و تشخیص نهایی از آندوسکوپی استفاده می کند. برای آندوسکوپی یک لوله ی نازک همراه با دوربین از طریق دهان وارد مری می شود و وضعیت به طور کامل بررسی می گردد.

برفک دهان در نوزادان و کودکان

به دلیل سیستم دفاعی ضعیف نوزادان و کودکان، این بیماری در آنها رایج است. رایج ترین راه ابتلا به برفک دهان در نوزادان انتقال عفونت از مادر به نوزاد چه در زمان زایمان و چه در زمان شیردهی می باشد. ممکن است از طریق محیط مخمر عفونت وارد دهان نوزادان و کودکان شود.

آیا برفک دهان خطرناک است؟

برفک دهان بیماری است که انتقال آن مسری است و ممکن است با بوسیدن کسی او را نیز مبتلا کنید.
قارچی که باعث ایجاد این عارضه می‌ شود باعث به وجود آمدن عفونت‌ مخمری در سایر قسمت‌های بدن نیز خواهد شد. این امکان وجود دارد که این قارچ از یک قسمت بدن به قسمت دیگر بدن منتقل شود.
در صورت داشتن سیستم ایمنی ضعیف خطرات جدی در کمین فرد خواهد بود. اگر شخصی برفک دهان، عفونت مخمری واژن یا عفونت قارچی آلت تناسلی داشته باشد، قارچ را از طریق رابطه جنسی به شریک خود منتقل خواهد کرد. در صورت بارداری و ابتلا به عفونت مخمری واژینال، در حین زایمان نوزاد نیز مبتلا می‌ گردد. اگر شخصی عفونت مخمری سینه یا عفونت قارچی نوک پستان دارد، عفونت را در حین شیردهی به کودک خود منتقل می‌ کند. نوزاد مبتلا به عفونت نیز هنگام شیر خوردن قارچ را به مادر منتقل خواهد کرد.

درمان برفک دهان

درمان برفک دهان بیشتر توسط مصرف دارو صورت می گیرد و پزشک با توجه به دلایل ایجاد آن و وضعیت سیستم ایمنی بدن فرد یک یا چند دارو را تجویز کند. ممکن است داروهای زیر برای درمان این بیماری، توسط پزشک تجویز گردد. با تهیه ی کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلام کارت هزینه های دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید. با تهیه ی کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی بدون محدویت و سقف پرداخت از خدمات بهترین کارت تخفیف دندانپزشکی بهرمند شوید.

  • کپسول فلوکونازول به عنوان یک داروی ضد قارچ
  • قرص کلوتریمازول به عنوان داروی ضد قارچ
  • داروی ایتراکونازول برای افرادی که با سایر درمان ها بهبود پیدا نکرده اند. این داروی ضد قارچ همچنین برای رفع برفک دهانی در افراد مبتلا به HIV نیز تجویز می گردد.
  • استفاده از دهانشویه نیستاتین که عفونت سطحی را از بین می برد.
  • تجویز آمفوتریسین بی amphotericin B برای مواردی که برفک دهانی بسیار شدید باشد، استفاده می شود. این دارو یک داروی ضد قارچ تزریقی است که برای
  • درمان عفونت قارچی مهاجم تجویز می‌ شود.
درمان برفک دهان
درمان برفک دهان

طول درمان معمولا کمتر از دو هفته است و باید به صورت دقیق و منظم تمام موارد تجویز شده توسط دکتر را مصرف کنید. با این حال امکان بازگشت بیماری بعد از دوره ی درمان نیز وجود دارد.
احتمال تکرار برفک دهانی برای نوزادان در یکسال اول زندگی، عادی بوده و نباید دچار اضطراب و دلهره شد.

درمان خانگی کاندیدیازیس دهان

درمان های خانگی برای این رفع این بیماری شامل تغییرات در سبک زندگی، تغییر در برنامه غذایی می باشد که مهمترین آن ها شامل موارد زیر می باشد.

  • استفاده از ماست پروبیوتیک
  • رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت کامل و منظم نظیر استفاده از مسواک، تعویض مسواک بعد از اتمام درمان، تمیز کردن درست دندان های مصنوعی
  • عدم استفاده از دهانشویه و اسپری، مگر در مواردی که پزشک آن را تجویز کرده باشد.
  • استفاده از دارو های تسکین دهنده برفک دهانی در بزرگسالان
  • استفاده از محلول آب نمک، جوش شیرین، آبلیمو، سرکه سیب به صورت تک تک برای شستشو

پیشگیری از کاندیدیازیس دهان

با رعایت اصول مربوط به بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن، نخ دندان، مراجعه دوره‌ ای به دندانپزشک می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. همچنین با تهیه ی کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه ی دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید.

خانه

تعرفه ها

درباره ما

وام

سوالات