ایمپلنت دندان جایگزین مصنوعی دندان می باشد و جایگزین ریشه ی دندان می شود. ایمپلنت یک میله کوچک پیچی شکل دارد که طی عمل جراحی در داخل استخوان فک جایگذاری می شود.
پایه ی ایمپلنت دندان باید به استخوان اطراف جوش خورده و آماده نگه داشتن تاج مصنوعی یا روکش دندان شود. در واقع این پایه به عنوان ریشه دندان عمل می کند. ایمپلنت نیازی به تکیه بر دندان های اطراف نداشته و در داخل استخوان فک ثابت می ماند. ایمپلنت به بیماران کمک می کند تا لبخند خود را دوباره بدست آورند و مشکلات جویدن و بلع غذا را رفع نمایند.
جنس این پرتز دندانی از تیتانیوم خالص است و این عنصر با بدن انسان سازگاری دارد و عوارضی ایجاد نخواهد کرد. در نتیجه امروزه یکی از بهترین روش ها برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته ایمپلنت می باشد.
تا قبل از این تنها راه های درمان دندان های از رفته استفاده از پروتز ها و پل های دندانی بود اما با گذشت زمان ایمپلنت جایگزین مناسبی برای درمان شد.
نکته مهم این است که اگر پس از قرار گرفتن ایمپلنت در فک به طور صحیح از آن نگهداری شود، ماندگاری بسیار بالایی خواهد داشت.
انواع ایمپلنت دندان
- ایمپلنت اندوستیال endosteal
- ایمپلنت سابپریوستیال subperiosteal
اندوستیال ایمپلنتی است که درون استخوان قرار می گیرد.
سابپریوستیال ایمپلنتی است که زیر بافت لثه و روی استخوان آرواره قرار داده می شود. امروزه از ایمپلنت های سابپریوستیال استفاده نمی شود زیرا در بلند مدت نتایج ضعیف تری داشته اند و استحکام کمتری دارند.
کاشت ایمپلنت جلوی چه مشکلات دندانی را می گیرد؟
-
جلوگیری از پیری زودرس
بعد از کشیدن دندان به تدریج لثه دچار تحلیل می شود. روند کاهش ارتفاع صورت پس از از دست رفتن دندان های دائمی امری طبیعی می باشد. با استفاده از روش دندان می توان روند کاهش ارتفاع صورت و پیری زودرس را متوقف کرد.
-
جلوگیری از تحلیل لثه و استخوان فک
همانطور که در بال به آن اشاره شد جای خالی دندان سبب تحلیل لثه و شدت گرفتن تحلیل استخوان فک می شود.
-
رفع مشکلات تغذیه، بیماری های ایمنی و گوارش
به واسطه نبود دندان جویدن و بلع ناقص انجام می شود و در نتیجه دستگاه گوارش در دراز مدت دچار مشکل می شود. کشیدن و نبود دندان تغذیه را تغییر می دهد و بر روی سلامت جامعه تاثیر بدی می گذارد.
تغذیه نامناسب باعث کمبود پروتئین ها و در نهایت سو تغذیه می شود.
-
رفع مشکل عدم اعتماد به نفس
با نبود دندان خندیدن متوقف می شود و بیمار تلاش می کند لبخند خود را بپوشاند. این مشکلات می تواند منجر به بروز مشکلات روحی و اجتماعی شود.
از دست رفتن باقی دندان ها
با نبود دندان دندان های مجاور کج و به سرعت دچار تخریب می شوند.
با تهیه ی کارت تخفیف دندانپزشکی سلامت کارت هزینه ی ایمپلنت دندان را تا 50% کاهش دهید.
قبل از جراحی ایمپلنت دندان
دندانپزشک قبل از انجام کار به مراجعه کننده توضیح می دهد که چگونه برای درمان آماده شود.
قبل از انجام این عمل نیاز به معاینه لثه و سلامتی کامل آنها وجود دارد. هر گونه عفونت یا پوسیدگی در لثه و دندان های مجاور محل قرار گیری ایمپلنت نیز باید درمان شود.
بعد از اطمینان از سلامت کامل بافت دهانی ناحیه جراحی و اطراف آن نیاز به تهیه یک اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت که اصطلاحا CBCT یا DVT می نامند، می باشد. اسکن عکس توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه است و معمولا همراه با یک ریپورت و CD تهیه می شود.
دندانپزشک به کمک اسکن ارتفاع استخوان، ضخامت آن و سایر موارد مهم مانند محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی می کند. بررسی منجر به انتخاب صحیح بهترین سایز و محل درست قرار گیری ایمپلنت کمک می کند.
آخرین مسئله ای که قبل از جراحی ایمپلنت باید مورد توجه قرار گیرد شرایط پزشکی خاص بیمار می باشد. در بیماری های نظیر فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی، سابقه پیوند عضو، شیمی درمانی و… نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد.
مراحل انجام ایمپلنت دندان
قبل از انجام ایمپلنت باید پوسیدگی دندان ها بررسی و رفع شود.
برای قرار گیری پایه ایمپلنت در دهان حداقل یک جراحی انجام می شود. در این جراحی که به کاشت دندان شهرت دارد، پایه ایمپلنت در استخوان فک گذاشته می شود.
چند ماه بعد از انجام جراحی پین تیتانیومی ایمپلنت با استخوان فک ادغام می شود.
با اطمینان از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، پزشک می تواند از ایمپلنت ها به عنوان بیس استفاده و پروتز دندان را بر روی آن ها نصب کند.
عوارض ایمپلنت
قرار گیری پایه ایمپلنت و جراحی مربوط به آن مانند هر فرآیند دیگری خطرات خاص خود را دارد. ممکن است بعد از انجام عمل جراحی دچار عوارض جانبی موقتی شوید.
- تورم، درد و احساس ناخوشایند در اطراف لثه
احتمال احساس درد شدید در این نواحی به دلیل وجود عصب ها وجود دارد. در صورتی که قادر به تحمل درد نبودید، می توانید از مسکن های تجویز شده توسط پزشک معالج استفاده نمایید.
- خونریزی و واکنش به بی حسی
ممکن است طی انجام این عمل اعصاب آسیب ببینند و دچار سوزن سوزن شدن، بی حسی موقت شوند.
- پایه ایمپلنت در صورتی که به درستی به استخوان فک جوش نخورد ممکن است سبب شل شدگی شود.
شل شدگی پایه معمولا درد ندارد، اما مشکل این است که ایمپلنت نمی تواند پروتز ها را ساپورت کند. در صورت شل شدگی پایه باید دوباره عمل جراحی انجام شود.
- صدمه دیدن رشته های عصبی
عکس های رادیوگرافی و سی تی اسکن کمک می کند که جایگاه رشته های عصبی در استخوان فک دیده و خطرات احتمالی به حداقل برسد. ممکن است بعضی مواقع در حین انجام عمل رشته های عصبی دچار صدمه شوند. این نادر بوده اما این آسیب در بعضی مواقع هنگام ایجاد حفره در استخوان به اعصاب اتفاق می افتد.
دوره نقاهت درمان
طول مدت دوره نقاهت بستگی به شرایط بیمار دارد چون وضعیت دهان، سن و وضعیت سلامت عمومی مراجعه کننده، تعداد ایمپلنت ها و محل کاشت همگی بر طول دوره بهبودی پس از کاشت ایمپلنت تاثیر گذارند. دوره بهبودی برای هر فردی متفاوت است، اما به طور کلی 3 تا 7 روز طول می کشد. تا زمانی که محل ایمپلنت بهبود پیدا کند، باید غذاهای نرم و آبکی مصرف کنید. درد نیز مانند بهبودی در هر فردی متفاوت است. به طور کلی می توان گفت ۶ تا ۹ ماه طول می کشد تا ایمپلنت به استخوان جوش بخورد و آماده اتصال روکش دندان شود.
با تهیه ی کارت تخفیف دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه های درمان و زیبایی دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید.