دندان عقل معمولا به سه صورت روییده، نیمه نهفته، نهفته می باشد. دندان عقل ممکن است اصلا وجود نداشته باشد یا بیش از یک عدد در هر طرف دهان باشد. برای رویش این دندان فک باید فضای خالی در دهان داشته باشد. اگر دندان فضای کافی برای رشد نداشته باشد به صورت نیمه نهفته و نهفته باقی می ماند و راهی برای بیرون آمدن پیدا نمی کند.
دندان عقل اگر در جای خود به طور کامل در بیاید احتیاج به کشیدن ندارد. رویش این دندان به صورت نیمه نهفته یا نهفته با عوارضی مانند درد، تورم و التهاب، بوی بد دهان همراه است که باید جراحی و یا کشیده شود. دندان های عقل نیمه نهفته که از تاج دندان بیرون آمده اند، بیشترین مشکل را برای فرد ایجاد می کنند و باعث مشکلاتی از قبیل آبسه و سلولیت در لثه می شوند.
سن مناسب کشیدن دندان
دندان های عقل نهفته به دلایل ارثی، کم خونی، راشیتیسم و بیماری های کودکی ممکن است ایجاد شود. ممکن است در صورت عدم درمان باعث از بین رفتن استخوان فک می شود. بهترین سن برای جراحی این دندان در سن زیر 20 سالگی است زیرا ریشه دندان قطور نشده و به راحتی قابل کشیدن است. بهتر است این دندان قبل از سن 25 الی 30 سالگی جراحی و خارج گردد.
با داشتن کارت تخفیف دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه دندانپزشکی سال 1401 در سایت سلامت کارت، در هزینه های دندانپزشکی و کشیدن دندان عقل تا 50 درصد صرفه جویی کنید.
تعداد دندان عقل
دندان عقل به عنوان آخرین دندان دائمی در فک انسان رشد می کند. دندان عقل به نام Wisdom tooth در سنین حدود 18 تا 25 سالگی در دهان رشد می کند. جای این دندان پشت دندان های آسیاب می باشد. دندان های دائمی هر فرد 23 عدد است که 4 عدد از این دندان ها دندان عقل نامیده می شود. در بعضی افراد ممکن است 2 یا 3 عدد دندان عقل در فک رشد کند. ممکن است در برخی افراد اصلا این دندان وجود نداشته باشد. در تصویر زیر عکس او پی جی opg دندان عقل را مشاهده می کنید.
عوارض عدم کشیدن دندان عقل
دندان هایی که به صورت کج رشد می کنند و به دندان های اطراف خود صدمه می زنند که در این زمان لازم است که هرچه سریع تر جراحی و برداشته شوند. در صورت عدم کشیدن عوارض دندان عقل پدیدار می شوند عوارضی مانند
- عفونت
- بیماری لثه و کیست آن
- آسیب و صدمه به دندان مجاور
- باعث نامرتبی دندان ها می شود
مدت زمان جراحی دندان عقل
مدت زمان جراحی این جراحی بستگی به شرایط دندان و استخوان فک دارد. جراحی این دندان حدودا از 20 الی 45 دقیقه متفاوت می باشد.
با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه دندانپزشکان در سایت سلامت کارت، از خدمات بیمه ای دندانپزشکی و تخفیف تا 50 درصد استفاده نمایید.
مراقبت های بعد از جراحی
با مراقبت های بعد از عمل جراحی دندان عقل می توان عوارض آن را تا حدودی کاهش داد.
- در صورت خونریزی آب دهان خود را خارج نکنید تا لخته خون در جای خود باقی بماند و خونریزی بند بیاید.
- مدیریت درد با مسکن پس از کشیدن دندان پزشك مسکن تجویز می کند. با مصرف قرص و مسکن درد تسکین می یابد، گذاشتن کیسه یخ یا کمپرس آب سرد بر روی صورت نیز می تواند در تسکین درد موثر باشد.
- عدم فعالیت بدنی و ورزش بعد از کشیدن دندان عقل پس از انجام این جراحی به مدت 12 ساعت استراحت کنید. در روز بعد می توانید فعالیت روزمره خود را از سر بگیرید اما در خصوص فعالیت های ورزشی بهتر است 3 الی 5 روز بصورت کامل فعالیت ورزشی را کنار گذاشته شود تا زخم لثه ترمیم گردد.
- گاز استریل را روی محل جراحی شده فشار دهید.
- از تکان دادن گاز استریل روی دندان و لثه خودداری نمایید
- از خارج کردن گاز استریل در 24 ساعت اول خودداری کنید
- به مدت 5 ساعت از صحبت کردن به بپرهیزید.
- استفاده از غذاهای آبکی
- تا 12 ساعت از غذاهای سرد استفاده نمایید تا خونریزی نداشته باشید. بعد از 24 ساعت می توانید به خوردن غذای معمولی بپردازید، تا حد امکان با سمت دندان جراحی شده غذایی را نجوید.
- به مدت 5 روز از مصرف سیگار و دخانیات جلوگیری نمایید.
- کبودی و باز نشدن دهان یک امر طبیعی بوده و بعد از یک الی دو روز بهبود میابد.
- دهان را تا 24 ساعت شستشو ندهید.
- محل زخم را زبان نزنید.
- پس از 24 ساعت می توانید مسواک بزنید ولی در محل زخم مسواک نزنید. از دهانشویه و آب نمک استفاده نمایید تا دندان شما عفونت نکند.
عفونت بعد از جراحی دندان عقل
عفونت یکی از اتفاقاتی است که بعد از جراحی این دندان به وجود می آید. این اتفاق ممکن است به دلیل ورود مواد غذایی به محل جراحی یا باکتری های مختلف رخ بدهد.
علائم عفونت بعد از جراحی
- احساس درد و قرمزی بعد از گذشت چندین روز
- ورم لثه محل جراحی دندان به صورت سفید رنگ
- ورم گونه در سمتی که جراحی شده است.
- تب
بعد از عفونت دندان می بایست به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک متخصص بعد از بررسی ابتدا عفونت را خالی می کند و سپس محل جراحی را شستشو میدهد تا مواد غذایی در صورت وجود، خارج شوند.
درد دندان
به دلیل این که این دندان آخرین دندان در استخوان فک می باشد معمولا در هنگام مسواک زدن و بهداشت دهان و دندان با غفلت مواجه می شود و محل تجمع مواد غذایی می باشد. این مشکل موجب پوسیدگی دندان و درد آن می شود. پوسیدگی این دندان به دلیل نزدیک بودن به عصب موجب پخش شدن درد در تمام فک می شود. گاهی درد این دندان مربوط به خودش نمی باشد، این درد می تواند برای دندان های مجاور و یا استخوان فک باشد.
پوسیدگی و درد این دندان بسیار طاقت فرساتر از دندان های دیگر است و اگر سریع رسیدگی نشود باعث عفونت دندان و لثه می شود. مراجعه به پزشک با تجربه و متخصص برای تشخیص درد دندان و پوسیدگی بسیار مهم است. یکی از علل درد دندان در شب پوسیدگی های ریز می باشد اگر درد دندان عقل در شب برای شما واضح است، باید هرچه سریعتر برای رسیدگی به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
هزینه و قیمت کشیدن دندان عقل در سال 1401
با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه دندانپزشکان در سایت، نگران هزینه های عمل جراحی نباشید. با داشتن کارت بیمه سلامت کارت از خدمات بیمه ای و تخفیف تا 50 درصد بهره مند شوید. طبق تعرفه ی تعیین شده از سوی وزارت بهداشت و درمان هزینه ی جراحی و کشیدن دندان عقل به صورت مصوب تعیین می شود.
در صورتی که دندان عقل بیرون آمده باشد یعنی رشد کامل آن صورت گرفته باشد، کشیدن این دندان نیازی به جراحی ندارد و به صورت کشیدن معمولی صورت می پذیرد.
ممکن است تفاوت قیمت به دلیل میزان پوسیدگی، کانال های دندان، ترمیم دندان و زمان مورد نیاز باشد. در صورتی که دندان به صورت نیمه نهفته یا نهفته باشد، برای کشیدن آن حتما نیاز به جراحی می باشد. هزینه جراحی دندان عقل با توجه به فاکتورهای اعلام شده قبلی و همچنین موقعیت دندان در حدود 1,500,000 تومان تا 5 میلیون متغیر می باشد.