به طور کلی دندان ها همیشه در معرض آسیب ها قرار دارند. فضای مرطوب دهان محل مناسبی برای تکثیر باکتری ها ناشی از ذرات باقی مانده غذا بین دندان ها می باشد. صدماتی مانند پوسیدگی و شکستگی هم به دلیل نگهداری نامناسب و گذر زمان ممکن است اتفاق بیفتند. در این مواقع بهتر است بعد از ترمیم دندان از روکش دندان استفاده شود.
روکش دندان که به آن قاب دندان هم میگویند، یک نوع پروتز دندانی است که جای تاج آسیب دیده دندان قرار میگیرد. روکش توسط چسب دندان مصنوعی روی دندان چسبانده میشود.
با استفاده از کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت، می توانید از خدمات بیمه ای در انجام عصب کشی و روکش دندان و کاهش هزینه درمان تا 50 درصد استفاده نمایید.
مراحل روکش دندان
روکش دندان شامل دو مرحله می باشد مرحله ی اول برای معاینه و آمادهسازی، و ویزیت مرحله ی دوم برای چسباندن روکش دائمی.
عصب کشی
دندان هایی که دچار پوسیدگی میشوند در صورت عدم درمان به موقع، دندان دچار فرسایش و از دست رفتن مینا و تاج خواهد شد. در این مواقع دندان ضعیف شده و بر اثر جویدن و ضربه ترک میخورد و می شکند. دندان اندو یا عصب کشی شده معمولا ۱۰ درصد آب خود را از دست می دهد. در نتیجه این دندان شکننده تر از دندان زنده می شود. دندان عصب کشی نیاز به روکش جهت محافظت از نسج دندان باقی مانده دارد.
بیمارانی که از این درمان امتناع می کنند، معمولا تجربه شکست دیواره ی دندان را دارند. این شکستگی ها عمیق و ممکن است زیر لثه اتفاق افتد. دندان در چنین حالتی معمولا کارایی خود را از دست می دهد. در نهایت بیمار مجبور به کشیدن دندان می شود. بیمارانی که از روکش دندان اندو شده خود امتناع می کنند، معمولا پس از گذشت دو سال دندانهای خود را از دست می دهند.
کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت، ارائه دهنده ی خدمات بیمه ای و زیبایی دندانپزشکی با کاهش هزینه درمان تا 50 درصد در کنارت شماست.
آیا روکش کردن دندان بهترین گزینه برای دندان عصب کشی شده می باشد؟
یه دلیل این که روکش دندان عصب کشی شده یک درمان تهاجمی می باشد بهترین گزینه برای انجام بعد از عصب کشی نمی باشد.برای نصب روکش باید دور تا دور دندان تراشیده و اندازه آن کوچک تر شود، تا فضای لازم برای نصب روکش وجود داشته باشد.
روش های محافظه کارانه مانند لمینت سرامیکی، ترمیم های کامپوزیتی و بیلداپ های دندانی build-up می تواند جایگزین روکش دندان شود. در صورتی که به دلیل تخریب وسیع نتوان از این درمان ها کمک گرفت، انواع روکش دندان بهترین انتخاب خواهد بود.
روکش دندان چه زمانی کاربرد دارد؟
- محافظت از یک دندان ضعیف مانند دندان پوسیده در برابر شکستن یا محکم نگه داشتن بخشهای مختلف یک دندان ترک خورده کنار یکدیگر.
- پوشاندن و حمایت از دندان با پرکردگی بزرگ زمانی که بخش وسیعی از دندان تخریب شده است.
- برای محافظت از دندان هایی که تحت درمان کانال ریشه قرار گرفته اند دندان عصب کشی شده
- برای پوشاندن دندان های بدشکل یا دندان هایی با تغییر رنگ شدید.
- ترمیم شکستگی دندان یا دندانی که به شدت فرسوده شده است.
- برای درمان های زیبایی مانند اصلاح طرح لبخند با گذاشتن روکش دندان جلو
- نگه داشتن بریج یا پل دندان در جای خود
انواع روکش دندان
- روکش استیل ضد زنگ
روکش استیل ضد زنگ روکش پیش ساختهای می باشد که معمولا به صورت موقت روی دندان های دائمی قرار میگیرد. این روکش بیشتر برای کودکان کاربرد دارد. روکش استیل کل دندان را میپوشانند و از پوسیدگی بیشتر جلوگیری میکند.
- روکش پایه فلزی یا تمام فلز
انواع روکش های فلزی با آلیاژ های مختلف
-
آلیاژ با محتوای بالای طلا یا پلاتین
-
آلیاژ فلز پایه مانند آلیاژهای کبالت کروم نیکل کروم
روکش فلزی بیشترین دوام را در برابر ساییدگی دارند. روکش فلزی هیچ وقت ترک نمیخورد و نمیشکند. رنگ فلز و قیمت بالا نقطه ضعف این مدل است.
-
روکش فلز سرامیک PFM
روکش فلز سرامیک Porcelain Fused to Metal میتواند با رنگ دندانهای مجاور مطابقت داشته باشد. بدنه اصلی این روکش از جنس فلز می باشد، سطح روی آن با سرامیک به نام پرسلن پوشیده شده است.
نقطه ضعف اصلی روکش دندان PFM سایش دندان های دندان رو به رویی خود می باشد. امکان شکستگی یا ترک برداشتن این روکش وجود دارد. فلز زیر سرامیک نیز به عنوان یک خط تیره دیده شود مخصوصا اگر لثه عقب نشینی کند.
این روکش ها شبیه به دندان های واقعی هستند و برای دندانهای عقبی، جلویی و همچنین بریج های بلند که به استحکام فلز نیاز دارند، انتخاب مناسبی می باشند. هزینه روکش PFM معمولا رقم قابل قبولی است. با استفاده از کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت از تخفیف تا 50 درصد در انجام امور دندانپزشکی مثل روکش دندان، کشیدن ، عصب کشی ، جراحی فک، بلیچینگ ، جرم گیری و… بهره مند شوید.
روکش تمام رزین
این مدل قیمت کمتری نسبت به انواع روکش های دندان دارد، اما مستعد شکستگی است.
-
روکش تمام سرامیک یا تمام پرسلن
از نظر ظاهری، روکش سرامیکی بیشتر از هر نمونه دیگری شبیه به دندان ها طبیعی هستند. روکش تمام سرامیک برای افرادی که به فلز حساسیت دارند بسیار مناسب است. از این روکش برای دندانهای جلو استفاده می شود. البته از آنها می شود برای دندان های عقبی هم استفاده کرد.
-
روکش زیرکونیا
این روکش، روکشی تمام سرامیکی است. ساختار این روکش مشابه روکش PFM است. با این تفاوت که فلز مرکز این روکش از جنس زیرکونیوم است. آلیاژ فلز این روکش به رنگ سفید است که استحکام قابل توجهی هم دارد. روکش زیرکونیا هم برای روکش دندان جلو بسیار مناسب است.
روکش های موقت و دائم
روکش موقت در مطب دندانپزشک ساخته میشود. اما روکش دائمی اکثرا در آزمایشگاه و لابراتوار دندانپزشکی ساخته میشود. روکش موقت معمولا از مواد اکریلیک یا استیل ضد زنگ ساخته میشود. روکش موقت به عنوان یک ترمیم موقت تا زمانی که روکش دائمی آماده شوند کاربرد دارد.
بهترین روکش دندان کدام نوع است؟
مطمئنا حالا که انواع روکش های دندانی را میشناسید، بهتر میتوانید تصمیم بگیرید که بهترین روکش دندان کدام است؟
مواد دندانی موجود در لابراتوار های دندانپزشکی و تصمیم نهایی بیمار شامل ترکیب قابل قبولی از زیبایی، استحکام و هزینه روکش دندان در این نتیجه تاثیر گذار می باشند. روکش سرامیکی و فلز سرامیکی بهترین نوع روکش است.
هزینه ی روکش
هزینه روکش دندان طبق تعرفه ی دندانپزشکی 1403 می باشد. با استفاده از کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه پزشکان در سایت سلامت کارت، می توانید از خدمات بیمه ای و تخفیف تا 50 درصد استفاده نمایید.
روکش برای کودکان
روکش دندان برای کودکان نیز به کار میرود. قاب دندان برای کودکان و روی دندانهای شیری به منظور حفاظت از دندان هایی که در معرض خطر پوسیدگی قرار دارند یا حفاظت از دندانی که آنقدر پوسیده است که نمیتواند پرکردگی را نگه دارد.
برای کودکان بهتر است به دندانپزشکی کودکان مراجعه نماید. متخصص دندانپزشکی اطفال توانایی رسیدگی به مشکلات مراجعه کنندگان با نیازهای خاص مانند کودکان با مشکلاتی خاصی مانند سندروم داون و… را هم دارد.
برای کودکان بهتر است به دندانپزشکی کودکان مراجعه نماید. متخصص دندانپزشکی اطفال توانایی رسیدگی به مشکلات مراجعه کنندگان با نیازهای خاص مانند کودکان با مشکلاتی خاصی مانند سندروم داون و… را هم دارد. سلامت کارت ارائه دهنده ی بهترین و مناسب ترین خدمات دندانپزشکی و زیبایی با تخفیف های باورنکردنی 50 درصدی در کنار شماست. با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی از خدمات بیمه ایی درمان و زیبایی دهان و دندان بهره مند شوید.