مشاهده تمام مقالات

پوسیدگی دندان تقریباً در تمام افراد و در هر سنی، حتی کودکان، خردسالان و بزرگسالان مشاهده می‌ شود. پوسیدگی می‌تواند بر مینای دندان و لایه عاج دندان اثر بگذارد. شایع‌ ترین دلیل لقی دندان در کودکان پوسیدگی و خرابی دندان می باشد.

دندان‌ پوسیده به دنبال یک سری حفره‌ ها در سطح دندان به وجود می‌ آید. پوسیدگی به معنی خرابی ساختار دندان است این خرابی می‌تواند باعث درد و عفونت شود. پوسیدگی به‌ تدریج با درمان نشدن و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، شدت می‌یابد و لایه‌ های عمیق‌ تری از دندان‌ مثل ریشه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
برای جلوگیری از خرابی ریشه دندان و عدم نیاز به ترمیم آن بهتر است در همان مراحل اولیه پوسیدگی به دندانپزشک مراجعه نمایید. با تهیه کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه ی پر کردن دندان را تا 50 درصد کاهش دهید.

علائم و نشانه های پوسیدگی دندان

خرابی دندان مانند همه ی بیماری ها با یک سری علائم و نشانه‌ ها همراه می باشد.

  • درد دندان که بدون هیچ علت به‌ صورت ناگهانی بروز می کند.
  • حساسیت دندان هنگام مصرف خوراکی ها یا نوشیدنی‌ های سرد و گرم
  • ایجاد سوراخ‌ یا حفره‌ ی قابل‌ مشاهده‌
  • بروز لکه‌ قهوه‌ای، سیاه یا سفید روی سطح دندان‌
  • لثه‌ ی قرمز و متورم
  • بوی بد دهان
  • وجود طعم ناخوشایند در دهان
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان

راه های جلوگیری از خرابی دندان

روش‌ هایی وجود دارد که می‌توان با انجام آن ها از خراب شدن دندان‌ ها جلوگیری کرد.

  • مسواک

استفاده از مسواک حداقل روزی دو بار به مدت دو دقیقه با خمیردندان حاوی فلوراید

  • کاهش مصرف خوراکی های شیرین و نوشیدنی‌ های گازدار

برای پیشگیری از خرابی دندان بهتر است تا جای ممکن از مصرف غذاهای شیرین و نوشیدنی‌های گازدار خودداری کرد. آب بهترین جایگزین برای نوشیدنی های گازدار می باشد.

  • رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی سالم تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

  • معاینات منظم دندانپزشکی

انجام معاینات منظم دندانپزشکی به پیشگیری از پوسیدگی کمک بسیاری می کند.
با کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه درمان و ترمیم دندان را تا 50 درصد کاهش دهید.

درمان پوسیدگی دندان

برای رفع پوسیدگی ابتدا باید سطح و شدت آن را مورد بررسی قرار داد. معاینه می‌تواند در انتخاب نوع درمان و ترمیم پوسیدگی اهمیت زیادی داشته باشد. گاهی اوقات درمان پوسیدگی به‌ راحتی امکان‌پذیر است اما در برخی موارد درمان‌ های گسترده‌ تری نیاز است. درمان‌ های خانگی و درمان‌های تخصصی در مطب دندانپزشک از جمله این گزینه‌ هاست.

درمان دندان پوسیده در خانه

پوسیدگی بهتر است توسط دندانپزشک معاینه و درمان شود تا از بروز مشکلات و آسیب جدی جلوگیری کند. برخی از راهکار‌ها و داروهای خانگی می‌تواند مینای دندان را در مرحله قبل از ایجاد حفره تقویت کند.
استفاده از مسواک 2 بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید برای محافظت از مینای دندان نوعی درمان خانگی است. برخی افراد ترجیح می‌دهند از داروهای طبیعی خانگی به جای محصولات حاوی فلوراید استفاده کنند. استفاده مرتب از نخ دندان و شستشوی دهان با آب و نمک به عنوان درمان خانگی پوسیدگی دندان از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری می‌کند.

پر کردن دندان

در صورتی که پوسیدگی گسترده نباشد، روش استاندارد برای درمان پر کردن دندان است. در این روش، بخش پوسیده‌ی دندان با مته برداشته می شود و با یک ماده ترمیمی مانند آلیاژ نقره، طلا، سرامیک یا رزین کامپوزیتی جایگزین می‌شود. مواد ترمیمی بی‌ خطر هستند. نگرانی‌ هایی در مورد آمالگام نقره‌ای که دارای جیوه می باشد مطرح شده است اما با هیچ گونه شواهدی از خطر استفاده از آن به اثبات نرسیده است. آمالگام نقره ای طول عمر بالاتری نسبت به رزین کامپوزیت دارد. رزین کامپوزیت همرنگ دندان می باشد و بیشتر برای دندان های جلو مورد استفاده قرار می گیرد.
با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت، مشاهده ی تعرفه دندانپزشکی و انتخاب پزشک معالج هزینه ی درمان پوسیدگی دندان، جرم گیری دندان، عصب کشی و… را تا 50 درصد کاهش دهید.

پر کردن دندان پوسیده
پر کردن دندان پوسیده

علت پوسیدگی دندان

عوامل متعددی موجب خرابی دندان‌ ها می شوند. دلایل اصلی خرابی دندان‌ شامل موارد زیر است
تغذیه نامناسب
وجود باکتری‌ ها
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
بیماری لثه
دندان‌ های کج که تمیز کردن آن ها سخت‌ تر است
مصرف سیگار و دخانیات
خشکی دهان
مصرف داروهای بیماری آسم که باعث خشکی دهان می‌شوند
وارد شدن ضربه‌ی شدید به دندان‌ ها
کمبود فلوراید
پوسیدگی توسط پلاک که لایه‌ ای چسبنده از میکروب‌ ها می باشند ایجاد می‌شود. قند موجود در غذا و نوشیدنی‌ توسط میکروب‌ های موجود در پلاک به اسید تبدیل شده و به‌تدریج به دندان‌ ها آسیب می‌رساند.

در ادامه باکتری‌ های دهان و دندان شروع به تغذیه از این پلاک‌ها کرده و آن ها به‌ تدریج روی دندان‌ ها سخت و به جرم تبدیل می‌شوند. وجود اسید به تدریج مینای سخت و بیرونی دندان را از بین می‌برد و این فرسایش باعث ایجاد منافذ و سوراخ‌ های ریزی در مینای دندان خواهد شد.

پوسیدگی دندان عقل

معمولا محل قرار گیری دندان یکی از فاکتور های موثر در خرابی دندان‌ها است. پوسیدگی اغلب در دندان عقب مثل دندان آسیاب و دندان عقل ایجاد می‌شود. سطح دندان های آسیاب و عقل دارای شیار، حفره‌، شکاف‌ و ریشه‌های متعددی می باشد که می‌توانند ذرات غذا را در خود جمع‌ آوری کنند.
تمیز نگه‌ داشتن دندان عقل که دسترسی به آن سخت‌ است و مسواک به‌ راحتی به آن نمی‌رسد، بسیار دشوار است و به همین دلیل ریسک بالاتری برای خرابی دارند.

پوسیدگی دندان جلو

دندان‌ های جلو نیز می‌توانند دچار خرابی شوند. در صورت خرابی دندان‌ های جلو نشانه‌ های درد، حساسیت دندانی، ظهور لکه سفید و سیاه مشاهده می‌شود. خرابی دندان جلو روی ظاهر و لبخند افراد دارند. از این‌ رو درمان‌ های مورد نیاز برای رفع آن اهمیت بسیار بالایی دارند و باید سریعا این مشکل بر طرف شود.

چرا در بعضی افراد دندان ها خیلی سریع پوسیده می شوند؟

پوسیدگی هنگامی اتفاق می افتد که غذاهای حاوی کربوهیدرات بین دندان ها گیر کرده و با استفاده از مسواک و نخ دندان به طور کامل پاک نمی شوند. عمده ترین دلایل پوسیدگی مواد غذایی قندی، چسبنده و نوشیدنی های گازدار هستند. هر چه قند بیشتری مصرف شود، اسید بیشتری نیز تولید می کند که منجر به پوسیدگی می شود.
آیا حفره های به وجود آمده از خرابی دندان می تواند به دندان های دیگر سرایت کنند؟
حفره ها نمی توانند به دندان های دیگر سرایت کنند، اما تاثیری روی بقیه دهان ها دارند. شرایطی که بر روی یک دندان ایجاد حفره می کند، مطمئناً می تواند در سایر دندان ها نیز حفره ایجاد کند.

مصرف دارو برای جلوگیری از خرابی دندان

فلوراید تراپی ممکن است به ترمیم مینای دندان کمک کند. فلوراید تراپی گاهی می تواند یک حفره را در همان مراحل اولیه ترمیم کند.

مصرف دهانشویه برای پوسیدگی

برای کنترل بوی بد و کاهش حفره می توان از دهانشویه استفاده کرد. دهانشویه می تواند به مقابله با عفونت لثه، خشکی دهان و پلاک کمک کند.

هزینه ی پر کردن و درمان پوسیدگی

به طور کلی هزینه ی پر کردن دندان از 600 الی 1 میلیون تومان متغیر می باشد. هزینه پر کردن و ترمیم دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد.

  • نوع ماده ای که برای پر کردن دندان از آن استفاده می شود مانند آمالگام، کامپوزیت، سرامیک و…
  • میزان تخصص دندانپزشک
  • نوع بیمه دندانپزشکی
  • تعداد سطوح دندان

بیمه هزینه های اضافی مرتبط با پر کردن دندان با مواد کامپوزیت را پوشش نمی دهد. اما شما با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده ی تعرفه ی دندانپزشکی سال 1401 در سایت سلامت کارت می توانید هزینه ی خدمات درمانی و زیبایی دندان های خود را تا 50 درصد کاهش دهید.

خانه

تعرفه ها

درباره ما

وام

سوالات