مشاهده تمام مقالات

کیست دهان و دندان از نظر پزشکی به کیسه پر شده با مواد مایع گفته می شود. کیست اغلب موارد در بافت نرم دهان و صورت مانند لثه و لب ایجاد می شود. این توده ها ممکن است حتی در فضای اطراف دندان هایی که هنوز کامل از فک بیرون نزده اند تشکیل شوند.

کیست دندان در بیشتر موارد خوش خیم بوده اما می‌ توانند تهاجمی باشد. این توده می تواند باعث ایجاد مشکل در استخوان و بافت‌ های دیگر دهان شود. دندانپزشکی که متخصص درمان ریشه دندان یا عصب کشی دندان است می تواند کیست را درمان نماید. با کارت تخفیف دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه های درمان دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید.

علت کیست دندان چیست؟

علت اصلی بروز این توده، پوسیدگی گسترده و آلودگی پالپ در ریشه دندان است. وقتی که پالپ دندان بیش از حد درگیر پوسیدگی شده باشد، از طریق انتهای ریشه اطراف دندان را نیز آلوده می کند. آلودگی موجب بروز کیست و آبسه می‌ شود. ممکن است دندانی که درمان ریشه یا عصب کشی شده است دوباره در قسمت انتهای ریشه دچار عفونت شود. در صورتی که درمان ریشه موفقیت آمیز نباشد، احتمال ایجاد کیست دندان وجود دارد.

کیست دندان می تواند باعث ایجاد درد ناگهانی در ناحیه آسیب دیده شود. در صورت عدم درمان این توده می تواند به فک، لثه ها و صورت نیز گسترش پیدا کند و کیست لثه را به وجود آورد.

کیست می تواند در هر نقطه از فک تشکیل شود و به سرعت گسترش یابد. هنگام به وجود آمدن کیست در دهان بخش زیادی از استخوان فک دچار آسیب می شود و می تواند باعث کیست لثه شود.

علائم و نشانه های کیست دهان چیست؟

به طور کلی کیست دهانی که هنوز عفونت نکرده باشد نشانه ای ندارد. کیست دهان و دندان معمولا به صورت زائده غیر عفونی شروع می شود. ماهیت کیست به مرور باعث می شود که پالپ بخش مرکزی دندان متورم شود. هنگامی که کیست به اندازه ای بزرگ شود که علائم ایجاد کند، معمولا علائم زیر همراه است.

  • درد
  • فشار
  • التهاب و قرمزی

کیست متورم می تواند باعث جابجایی بافت های عادی لثه یا جایگزینی با این بافت شود. در نهایت ممکن است این بیماری باعث از دست رفتن دندان شود.

تا زمانی که کیست به قدری بزرگ نباشد که یک توده برآمده ایجاد کند معمولا فقط با عکس اشعه ایکس می توان وجود آن را تشخیص داد. در صورتی که کیست از چرک تشکیل شده باشد اصطلاحا به آن آبسه می گویند.

نشانه های کیست دهان
نشانه های کیست دهان

تفاوت کیست و آبسه

اصولا به کیسه ی حاوی مواد مایع یا نیمه جامد در اطراف دندان یا لثه کیست می گویند. کیست فاقد عفونت است اما اگر دچار عفونت شود به آن آبسه گفته می شود. آبسه دندان یک عفونت حاد ورم کرده و بسیار دردناک است. اغلب مواقع باکتری های عامل عفونت آبسه، طعم بدی در دهان ایجاد می کنند.

انواع کیست دندان و دهان چیست؟

  • دنتی ژروس یا فولیکولار

هنگامی که دندان عقل به صورت نهفته رشد کند، احتمال ایجاد کیست دنتی ژروس در اطراف دندان زیاد است. کشیدن دندان عقل نهفته معمولا درمان پیشگیرانه ای است که برای این کیست توصیه می شود.

  • کیست پری اپیکال

شایع ترین نوع کیست، کیست پری اپیکال می باشد. پری اپیکال بیشتر مواقع در اثر پوسیدگی دندان به وجود می آید. مرگ بافت مغز استخوان با آزاد سازی سموم از نوک ریشه دندان سبب ایجاد این کیست و التهاب می شود.

  • کیست های ادنتوژنیک

مجموعه کیست های دندان که غالبا در استخوان فک شناسایی می شوند. انتورژنیک به ندرت ایجاد می شود اما اغلب رشد می کنند و بزرگ می شوند چون در داخل استخوان هستند و سخت تر می توان آن را شناسایی کرد.

درمان خانگی کیست دندان

در صورت وجود این بیماری مراجعه به دندانپزشکان توصیه می شود. چنانچه دسترسی به دندانپزشک متخصص ندارید می توانید از روش های خانگی زیر برای تسکین درد کمک بگیرید.

  • کمپرس آب گرم

کمپرس آب گرم به کاهش تورم کمک می کند. درحالتی که تورم لثه و دهان از بین نرفت حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
با تهیه ی کارت تخفیف دندانپزشکی سلامت کارت هزینه های درمان دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید.

  • روغن درخت چای

طبق مطالعات علمی روغن درخت چای دارای خواص ضد باکتری بوده و نقش بسازیی در رفع عفونت دارد. همچنین استفاده از سرکه سیب، آب نمک، زردچوبه و روغن میخک نیز به صورت جداگانه می تواند به روند درمان این بیماری کمک کند.

بهترین راه حل برای درمان کیست دندان

به طور کلی هر کیست علت و زمینه ی مشخصی دارد. ممکن است نوع کیست به وجود آمده در هر شخصی متفاوت باشد. متفاوت بودن کیست ها درمان متفاوتی را نیز می طلبند. به دلیل متفاوت بودن این توده ها برای درمان باید حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه شود تا درمان آغاز گردد.

عوارض کیست دندان

همانطور که گفتیم کیست دندان در صورتی که درمان نشود منجر به از بین رفتن بخشی از استخوان فک می شود. این بیماری گاهی ممکن است سلامتی فرد را به خطر بیندازد. حتی کوچکترین کیست ها هم که علائمی ایجاد نمی کنند باید فورا درمان شوند. در صورت عدم مراجعه به دندانپزشک ممکن است موارد عفونت دندان، ایجاد زائده در دهان، از دست دادن دندان و شکستگی فک اتفاق بیوفتد.

خطرات کیست دندان

کیست های دهانی اصولا بدون درد می باشند. این توده ها کم کم بزرگ می شوند و باعث تخریب استخوان فک و دهان می شوند. این توده ها ممکن است حفره هایی را در فک به وجود آورند و به به کیست های بدخیم تبدیل شوند.

پیشگیری از بروز کیست

اصلی ترین و مهمترین راه برای جلوگیری از بروز کیست رعایت بهداشت دهان و دندان است. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن همچنین استفاده از دهانشویه ها می توانند نقش مهمی در جلوگیری از بروز بیماری های دهان و دندان دارد. همچنین مراجعه ی منظم به مطب دندانپزشکی نیز اهمیت بسیاری دارد.در صورت مشاهده ی پوسیدگی و یا هرگونه زخم های سطحی در دهان باید سریع به مطب دندانپزشکی مراجعه نمود. راهکار درمانی مناسب برای این بیماری شامل تجویز دارو یا جراحی سرپایی می باشد.

با تهیه ی کارت تخفیف دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت هزینه ی درمان دندانپزشکی را تا 50 درصد کاهش دهید.

خانه

تعرفه ها

درباره ما

وام

سوالات