مشاهده تمام مقالات

دندان های شیری اولین مجموعه ی دندانی است که از لثه بیرون می زند. کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت در این مقاله تکامل و ترتیب این دندان ها، چگونگی رویش آن، نحوه ی مراقبت و نگهداری و… را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهد.

هر انسان در زندگی خود دارای دو سری دندان شیری و دائمی و سه دوره دندانی شیری، مخلوط و دائمی دارد. در حدود ۶ ماهگی اولین دندان شیری در دهان نوزاد رویش می یابد. از 6 ماهگی تا سن ۶ سالگی که اولین دندان دائمی در دهان می‌روید را دوره دندانی شیری می‌گویند.

از ۶ تا ۱۲ سالگی به مرور زمان این دندان ها جای خود را به دندان های دائمی می‌دهند. این زمان دوره دندان های مخلوط نام دارد. تقریبا در ۱۲ سالگی هیچ دندان شیری در دهان وجود ندارد و فقط دندان‌های دائمی در دهان هستند.
رشد دندان های شیری زودتر از موعد یا تاخیر به مدت چند ماه طبیعی است. در صورت تاخیر بیش از ۹ ماه باید به دندان‌ پزشک مراجعه نمود. کارت تخفیف زیبایی و دندانپزشکی سلامت کارت ارائه دهنده انواع خدمات درمانی و زیبایی دهان و دندان با کاهش هزینه تا 50 درصد در خدمت شما عزیزان می باشد.
برای مشاهده ی نحوه ثبت سفارش و مشاوره سلامت کارت کلیک کنید.

تعداد دندان های شیری و دائمی در کودکان و بزرگسالان

دندان‌ های شیری شامل ۲۰ عدد می باشند. به‌ تدریج با افزایش سن دندان‌ های دائمی جانشین آن ها می‌شوند. تعداد این دندان‌ ها ۱۰ عدد در هر آرواره است که به مرور زمان می‌افتند. دندان دائمی 32 عدد می باشد. تکامل دندان‌های شیری از دوره جنینی آغاز می‌شود و بعد از تولد در سنین شش ماهگی در می‌آیند و تا سن دو و نیم سالگی تکمیل می‌شوند.

انواع دندان و عملکرد آن ها

  • دندان‌ پیشین

به چهار دندان جلویی فک بالا و پایین گفته می‌شود که غذا را با استفاده از آن ها نگه می‌داریم، تکه تکه می‌کنیم و می‌بریم.

  • دندان نیش

دندان نوک تیز که برای نگه داشتن و بریدن غذا از آن استفاده می‌کنیم.

  • آسیای کوچک

برآمدگی‌ های مخروطی شکلی دارد که برای خرد و له کردن ذرات غذا مناسب است.

  • آسیای بزرگ

دندان‌ های صاف در عقب دهان را دندان آسیا می گویند. برای له کردن و ساییدن غذا از دندان آسیای بزرگ استفاده می‌شود.

  • دندان عقل

از سن ۱۸ سالگی به بعد در می‌آید و اغلب کشیده می‌شود. ممکن است دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته رشد کنند. در صورت وجود دندان نهفته دندان پزشک با عمل جراحی لثه دندان را از دهان خارج می کند.

 

انواع دندان و عملکرد آن ها
انواع دندان و عملکرد آن ها

انواع دندان شیری

این ده دندان در دو نیمه راست و چپ دهان به صورت قرینه قرار دارند. تعداد و نوع دندان ها در فک بالا و پایین یکسان است. نام این پنج دندان از خط وسط دهان به طرف عقب عبارت اند از:

  • دندان پیش‌ میانی
  • پیش‌ طرفی
  • نیش
  • آسیاب اول
  • آسیاب دوم

شیوع پوسیدگی دندان های شیری

سازمان بهداشت جهانی پوسیدگی دندان‌ها در سنین كودكی را به عنوان يک مشکل سراسری و با شیوعی بین 60 تا 90 درصد اعلام کرده‌است. شیوع کلی پوسیدگی در دندان های شیری کودکان ایرانی 62.8 درصد و شیوع کلی پوسیدگی در دندان های دائمی کودکان ایرانی 78.6 درصد به دست آمده است.
‏پوسیدگی دندان شیری یک بیماری شایع و مضر برای سلامت دهان و دندان‌ کودک است. در صورت عدم درمان و پر کردن دندان، پوسیدگی می تواند تا جایی پیش رود که باعث از بین رفتن دندان های کودک شود. پوسیدگی دندان می تواند تأثیر جبران ناپذیری بر سلامت عمومی کودک داشته باشد. در صورت پوسیدگی دندان شیری و دائمی در کودکان بهتر است هر چه سریعتر به مطب دندانپزشک اطفال مراجعه نمایید.
با داشتن کارت تخفیف دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه دندانپزشکی سال 1401 در سایت سلامت کارت، در هزینه ی های درمان دندانپزشکی تا 50 درصد صرفه جویی کنید.

رفع دندان درد ناشی از رشد دندان شیری در نوزادان

زمانی که برای اولین بار دندان های کودک در 6 ماهگی رویش پیدا می‌کند، لثه کودک آزرده شده و حساس می‌شود. برای تسکین درد، با انگشت تمیز یا پارچه مرطوب و تمیز، به آرامی لثه کودک را مالش دهید. حلقه‌ های پلاستیکی یا دندان گیر مخصوص تسکین درد و خارش لثه نیز می‌ توانند مورد استفاده قرار گیرند. جویدن دندان گیر به کاهش درد، ناراحتی و خارش حاصل از رویش دندان کمک می‌ کند. مصرف دارو های ضد درد و بی حس کننده های موضعی در تسکین درد دندان کودک موثر می باشند و بدون نسخه به فروش می رسند. مقداری از این بی حس کننده ها را بر روی لثه بمالید تا درد کودک تسکین یابد. ماساژ شربت دیفن هیدرامین روی لثه، جهت رفع التهاب و درد لثه مفید است.

رفع دندان درد ناشی از رشد دندان
رفع دندان درد ناشی از رشد دندان شیری

تغییر رنگ دندان در مصرف قطره آهن

کودکان باید پس از پایان ۶ ماهگی روزانه اصن قطره ی آهن استفاده کنند تا از بروز کم‌خونی و فقر آهن در آنها پیشگیری به عمل آید. سیاه شدن دندان‌ های کودک نباید عاملی برای عدم مصرف قطره آهن محسوب شود.

پوسیدگی دندان بر اثر مصرف قطره آهن

قطره آهن نه تنها موجب پوسیدگی دندانی نمی‌ شوند بلکه تا حدودی سبب پیشگیری از پوسیدگی نیز می‌شود. مهمترین عارضه استفاده از قطره آهن، تغییر رنگ دندان به صورت خطوط قهوه‌ ی تیره یا سیاه است. تغییر رنگ دندان بر اثر استفاده از قطره آهن به دلیل یون موجود در آن می باشد. پس از حل شدن یون رنگی با بزاق دهان رسوب بر روی شیار‌ها، فرورفتگی‌ها یا خلل و فرج دندان‌ها، سبب تغییر رنگ دندان می‌شود.

اقداماتی جهت کم کردن میزان تغییر رنگ دندان‌ های کودکان بر اثر مصرف قطره آهن

جهت کاهش تماس قطره آهن با دندان‌ ها بهتر است آن را توسط قطره چکان در خلفی‌ ترین قسمت دهان ریخته تا بلافاصله بلعیده شود. بعد از مصرف قطره آهن مقداری آب به کودک دهید تا دهان او تمیز گردد. همچنین می توان از یک پارچه تمیز و مرطوب برای پاک کردن دندان‌ های کودک استفاده نمود.

عوارض کشیدن دندان شیری زودتر از موعد

کشیدن این دندان زودتر از موعد سبب کاهش توانایی کودک در جویدن می شود. همچنین با کشیدن این دندان فضای مورد نیاز برای رویش دندان دائمی از دست می رود. مهمترین مورد، حفظ این دندان ها می باشد.
در صورتی که دندان شیری پوسیده باشد بهتر است در سریع ترین زمان پر شود. در صورت بروز پوسیدگی گسترده دندان شیری با عصب کشی یا پالپوتومی روی دندان انجام شود.

تفاوت دندان های شیری و دائمی

دندان‌ های شیری در جویدن غذا ، یادگیری صحبت کردن و شکل ‌گیری ساختار فک نقش مهمی دارد و فضا را برای دندان‌ های دائمی حفظ می کنند.
دندان‌های شیری و دائمی از نظر ساختار داخلی، جنس و شکل ظاهری با هم متفاوت هستند. مینای دندان‌ شیری نازک‌ تر است. دندان‌ شیری سفیدتر از دندان‌های دائمی می باشد. به دلیل مینای نازک مصرف زیاد خوراکی‌ های شیرین و رعایت نکردن بهداشت منجر به پوسیدگی شدید دندان شیری می شود. شکل ریشه و ساختار در این دو نوع دندان تفاوت است. ریشه دندان شیری نازک‌تر و کوچک‌ تر از دندان‌ های دائمی است.

عوارض زود افتادن دندان های شیری

برای رشد صحیح دندان‌ های دائمی، باید دندان‌ های شیری تا سن خاصی در دهان باشند. دندان های آسیای شیری باید تا ۱۰ سالگی به صورت سالم در دهان وجود داشته باشند. دندان های دائمی باید سرجای طبیعی خودشان قرار بگیرند. عوارض زود افتادن سبب می شود دندان دائمی سر جای اصلی خود قرار نگیرند. احتمال دارد دندان دائمی به صورت کج رشد کنند.

"افتادن

علت رشد دندان دائمی پشت دندان شیری

در سن 4 تا 6 سالگی جوانه دندان دائمی در زیر دندان شیری رویش پیدا می کند و با رویش دندان دائمی، دندان های شیری لق شده و می افتند. اگر این جوانه دندان دائمی در زیر دندان شیری نباشد باعث ۲ ردیفی شدن دندان ها می شود. ممکن است دندان دائمی پشت این دندان ها رشد کند در این صورت دندان سر جای خودش رشد نمی کند. دندان کودک در این حالت لق نشده است. این مشکل به نام دندان کوسه نیز شناخته می شود.
در این صورت والدین باید به دندانپزشک اطفال مراجعه کنند. با گرفتن عکس از دندان مشخص شود آیا که دندان سر جای اصلی خود قرار گرفته است یا خیر.

حل مشکل دندان کوسه ای

دندانپزشک با حذف و کشیدن دندان شیری می تواند مشکل را حل کند.با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت و مشاهده تعرفه دندانپزشکی در سایت سلامت کارت، از خدمات بیمه ای و تخفیف تا 50 درصد برای کشیدن دندان استفاده نمایید.

علت وجود دندان شیری در بزرگسالان؟

به علت عدم رشد دندان های دائمی دندان شیری در دهان یک بزرگسال باقی می ماند. معمولا دندان دائمی به ریشه دندان شیری فشار وارد می آورد و آن را از لثه بیرون می اندازد. اما در مواردی ممکن است برخی دندان های دائمی رشد نکنند. در مواردی دیگر ممکن است دندان شیری به استخوان فک متصل یا بیمار دچار به هم ریختگی دندان باشد. آسیب به صورت، دهان و عفونت می تواند مانع رشد دندان دائمی شود.

گزینه های درمان دندان شیری در بزرگسالان

دندان شیری در بزرگسالان می تواند مانند دندان دائمی عمل کند، اما گاهی مشکلاتی را به وجود می آورد. این دندان به دلیل مینای کوتاه تر به خوبی با دندان های دائمی دیگر تراز نمی شود و این امر تمیز کردن دندان را دشوار می کند. عدم تمیز کردن موجب بروز پوسیدگی دندان می شود. اگر بیمار به دلیل باقی ماندن این دندان در دهان دچار مشکل شود، ارتودنتیست می تواند دندان را با استفاده از کامپوزیت ونیر یا لمینت سرامیکی اصلاح کند یا آن را بکشد و با ابزارهای پروتزی جایگزین کند. بهترین گزینه برای جایگزینی دندان شیری بسیار کوچک یا بد شکل ایمپلنت است. با داشتن کارت تخفیف بیمه دندانپزشکی و زیبایی سلامت کارت، می توانید هزینه درمان کامپوزیت، لمینت و ایمپلنت را تا 50 درصد کاهش دهید.

خانه

تعرفه ها

درباره ما

وام

سوالات